En arkivbild på flygbasen Ain al-Asad och en bild på attacken mot basen. Foto: Nasser Nasser/AP/TT/AFP

Iran attackerar amerikanska militärbaser i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Iransk militär har avfyrat minst ett dussintal robotar mot amerikanska mål i Irak. Attacken beskrivs som en hämnd efter dödandet av iranske generalen Qassem Soleimani.

USA:s försvarsdepartement skriver i ett uttalande att ett dussintal raketer har avfyrats från Iran mot två militärbaser i Irak, där det finns amerikanska soldater. Det handlar om flygbasen Ain al-Asad och en bas i närheten av Erbils flygplats.

Konflikten mellan USA och Iran

Enligt iransk tv har 80 amerikanska ”terrorister” dödats, men USA uppger att inga dödsfall inträffat.

”Irans hämnd har inletts”

Iransk tv bekräftar att det har avfyrats raketer från huvudstaden Teheran, enligt nyhetsbyrån AP.

Irans utrikesminister Javad Zarif ​har bland annat skrivit på Twitter att ”Iran agerade i självförsvar. Vi söker inget krig”.

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skriver på Twitter att attacken är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags. ”Irans hämnd har inletts”, skriver Fars.

Amerikansk flygbas utanför Bagdad

De första uppgifterna om attackerna kom efter midnatt svensk tid. Då uppgavs att minst sex raketer avfyrats mot den amerikanska flygbasen Ain al-Asad utanför Bagdad i Irak.

Efter att ha varit tyst i flera timmar skrev sedan USA:s president Donald Trump på Twitter: ”Allt är bra. Vi har den starkaste militären i världen. Jag kommer att komma med ett uttalande i morgon (eftermiddag svensk tid, reds anm)”.

Vid symbolen ligger Ain al-Asad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet