Uppgifter: Skarpa skott under protesterna i Iran

Publicerad

För tredje dagen i rad har iranier gett sig ut på gatorna i flera städer för att protestera mot hur landet agerat efter nedskjutningen av det ukrainska planet PS752.

Anklagelserna från gatorna har varit högljudda och på sociala medier sprids videor där säkerhetsstyrkorna sägs ha svarat med både tårgas och skarpa skott.

Irans gator har åter målats röda av blod. Flera videor har spridits på sociala medier som visar spår av blodfläckar som leder till skadade. En kvinna sägs ha skjutits i benet och blir buren av förfärade medmänniskor.

I bakgrunden skriker människor sig hesa – “död åt diktatorn”.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Kallas för mördare och lögnare

Ledarna och de ansvariga för flygkraschen där 176 personer omkom kallas för både mördare och lögnare av demonstranterna. Men Iran nekar till att de skulle ha mörkat nedskjutningen.

– Att ljuga är att avsiktligt och medvetet förfalska sanningen. Att ljuga är att mörklägga. Att ljuga är att känna till ett faktum och inte uttrycka det, eller att skruva till sanningen, säger regeringstalespersonen Ali Rabiei i statlig tv.

Ali Rabiei lägger till att allt som talespersoner har gått ut med varit baserat på den för tillfället tillgängliga informationen.

”Polisen sköt absolut inte”

Polisen i Teheran dementerade under måndagen uppgifterna om att säkerhetsstyrkorna skulle ha skjutit mot demonstranterna. 

“Polisen behandlade människor som hade samlats med tålamod och tolerans”, säger Teherans polischef general Hossein Rahimi i ett uttalande som statliga medier publicerat, rapporterar AP.

Hossein Rahimi säger vidare i uttalandet: “Polisen sköt absolut inte vid proteserna eftersom huvudstadens poliser har fått order om visa återhållsamhet”, skriver Reuters

Iran vill samarbeta

Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani gjorde sitt första officiella besök i Iran under söndagen och manade till diplomati, skriver Al Jazeera.

– Vi har enats om att den enda lösningen på dessa kriser är nedtrappning från alla sidor, och dialog, säger emiren.

Också från Irans håll skickas nu försonliga signaler.

– Vi har beslutat oss för mer konsultationer och samarbete för hela regionens säkerhet, säger Irans president Hassan Rohani efter ett mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet