Protester har brutit ut i Irans huvudstad Teheran för andra dagen i rad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Demonstranter protesterar mot landets ledning, och medlemmar i en milis protesterar utanför Storbritanniens ambassad. Foto: EBU

Nya protester i Iran – ”ljuger om att USA är vår fiende”

Uppdaterad
Publicerad

Protester har brutit ut i Irans huvudstad Teheran för andra dagen i rad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Demonstranter protesterar mot landets ledning, och medlemmar i en milis protesterar utanför Storbritanniens ambassad.

”De ljuger om att USA är vår fiende – vår fiende är här”, ropar tiotals demonstranter utanför ett universitet i Teheran, i videoklipp på Twitter som Reuters tagit del av.

Iranska myndigheter har kommenderat ut säkerhetsstyrkor i staden under söndagen, då de väntar sig fortsatta protester.

Samtidigt skriver USA:s president Donald Trump på Twitter:

”Till Irans ledare – DÖDA INTE ERA DEMONSTRANTER. Tusentals har redan dödats eller fängslats av er, och världen håller ögonen på er. Ännu viktigare, USA håller ögonen på er. Sätt på ert internet igen och låt reportrar vandra fritt! Sluta döda ert fina iranska folk!”

Ambassadör frihetsberövades

Samtidigt har medlemmar i milisen Basij, som är underställd det iranska revolutionsgardet, samlats utanför Storbritanniens ambassad i staden och kräver att den stängs.

Storbritanniens ambassadör Robert Macaire har kallats till förhör efter att ha deltagit i en minnesstund för flygkraschens offer som övergick i protester mot den iranska ledningen, skriver Reuters. Han frihetsberövades under lördagen, men släpptes snabbt på fri fot igen.

”I dag har Rob Macaire kallats till förhör på grund av det okonventionella beteendet att ha deltagit i en olaglig demonstration på lördagen”, skriver det iranska utrikesdepartementet på sin hemsida.

USA kräver ursäkt

Själv säger Macaire att han inte deltog i demonstrationen utan gick till minnesstunden för att hedra de omkomna, och lämnade platsen efter fem minuter när folk började skandera.

”Att gripa ambassadörer är naturligtvis olagligt, i alla länder”, skriver Macaire på Twitter.

USA å sin sida har krävt en officiell ursäkt från Iran för frihetsberövandet.

”Det här bryter mot Wienkonventionen, vilken regimen har en ökänd historia av att bryta mot. Vi uppmanar regeringen att formellt be Storbritannien om ursäkt för att ha brutit mot ambassadörens rättigheter och att respektera alla diplomaters rättigheter”, skriver Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet