Foto: TT, Twitter

Trump till det iranska folket: ”Står bakom er”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på Irans erkännande, om att de sköt ner passagerarplanet som kraschade utanför Teheran i onsdags, har inte låtit vänta på sig. Flera världsledare har uttryckt sin bestörtning över nyheten och i Iran har stora protester ägt rum i flera städer. USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han stöttar de iranska protesterna.

”Till det modiga, och länge lidande, iranska folket: Jag har stått med er sedan starten av mitt presidentskap, och min administration kommer att fortsätta att stå med er. Vi följer era protester noga och vi inspireras av ert mod”, skriver Trump i ett inlägg på Twitter som även publicerats på persiska.

”Irans regering måste tillåta att människorättsorganisationer övervakar och rapporterar från de pågående protesterna. Det får inte bli en ytterligare massaker av fredliga demonstranter, och internet får inte stängas ner. Världen tittar på”, fortsätter Trump att skriva på Twitter.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att världen noga följer händelserna i Iran.

Starka reaktioner

Det var tidigt under lördagsmorgonen som Iran medgav att landet låg bakom flygkraschen och det iranska flygvapnets högste befälhavare, Amir Ali Hajizadeh, tar personligen på sig ansvaret för nedskjutningen.

”De väpnade styrkornas interna utredning har fastslagit att robotar avfyrade på grund av mänskligt fel beklagligt nog orsakade det ukrainska planets hemska krasch och 176 oskyldiga människors död”, skriver Irans president Hassan Rouhani på Twitter.

Erkännandet väckte starka reaktioner i Iran och i flera städer gick folk ut på gatorna för att demonstrera. På bilder i sociala medier kan man se stora folkmassor som skriker slagord och kräver att landets högsta andliga ledare ska avgå. Reaktioner som på flera håll besvarats med vattenkanoner och tårgas från Iranska säkerhetsstyrkor.

Brittisk ambassadör frihetsberövad

Vid sidan av Trump har flera världsledare riktat kraftig kritik mot Iran. Bland annat Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som vill att rättvisa ska skipas för de omkomnas familjer.

”Detta är en nationell tragedi, och alla kanadensare sörjer tillsammans. Vi kommer fortsätta arbeta med våra partners runt om i världen för att säkerställa en komplett och grundlig utredning, och Kanadas regering förväntar sig fullt samarbete från iranska myndigheter”, skriver Trudeau i ett uttalande enligt CNN.

Kritik har även kommit från brittiskt håll, då landets ambassadör i Iran, Rob Macaire, frihetsberövades i samband med lördagens protester i Teheran, något som fått Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab att rikta hård kritik mot Iran, enligt BBC.

”Gripandet av vår ambassadör i Teheran, utan skäl eller förklaring, är ett flagrant brott mot internationell rätt”, säger Raab i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet