Demonstranterna har gett sig ut på Teherans gator och ropar slagord. Foto: @MohamadQashqai/Twitter

Protester i Iran efter flygkraschen: Kräver Khameneis avgång

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Iran i dag medgett att man av misstag råkat skjuta ner det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags har demonstranter gett sig ut på gator i flera iranska städer. Demonstranterna kräver bland annat att landets högsta ledare ayatolla Ali Khamenei ska avgå.

På bilder som postats på sociala medier kan man se att stora folkmassor samlats utanför Amir Kabir-universitetet i Teheran, där man bland annat skriker slagord om att landets högsta andlige ledare ska avgå.

Iranska säkerhetsstyrkor har svarat med vattenkanoner och tårgas.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

De ska även ha rivit sönder bilder av toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack i förra veckan.

Protesterna har även spridit sig till andra städer runt om i landet. Bland annat till Rasht och Isfahan, där bilder i sociala medier visar demonstranter som skriker anti-regim-slagord.

Ambassadör frihetsberövad

Storbritanniens ambassadör i Iran, Rob Macaire, frihetsberövades i samband med att protester bröt ut vid ett universitet i huvudstaden Teheran, rapporterar Sky News. Han släpptes efter drygt en timme.

Orsaken till frihetsberövandet är inte klarlagt.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab skriver i ett uttalande att det inte fanns någon grund till Irans agerande mot Macaire och att frihetsberövandet var ett ”uppenbart brott mot internationell rätt”, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet