Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så förbereder sig regionen för coronasmittade patienter Foto: SVT

Så påverkas vården av 100 smittade – regionen rustar för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg tar höjd för drygt 100 coronasmittade. Men om så många smittas på en och samma gång kommer sjukvården att gå på knäna. Bland annat kommer det att innebära att operationer ställs in och att man tvingas omfördela respiratorer.

Under torsdagen berättade Region Gävleborg att man samlat en särskild sjukvårdsledning i beredskap för att ta emot eventuella smittade resenärer från drabbade länder. I nuläget klarar vården av att ta emot drygt 100 coronasmittade. Men det med nöd och näppe.

Operationsstopp

10-15 av de platserna är avsedda för intensivvård – platser som man snabbt kan ta fram genom att ställa in operationer och omfördela respiratorer. Erfarenheter från Kina visar nämligen att mellan 5-15 procent av de smittade behöver intensivvård i någon form.

Ett 50-tal smittade kan även placeras i olika isoleringsrum på sjukhuset. Men då handlar det om enklare vård.

Egna personalen måste skyddas

Blir dessutom personalen sjuk är läget ännu sämre. Nu ser regionen även över sina rutiner när det gäller hur sjukvårdspersonalen som skall hand om coronafall i länet ska skyddas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer