Den åtalade ex-pojkvännen förs in till Hudiksvalls tingsrätt för rättegången om mordet på Tova Moberg.

Rätten: Ex-pojkvännen skyldig till mordet på Tova Moberg

Uppdaterad
Publicerad

Ex-pojkvännen är skyldig till mordet på 19-åriga Tova Moberg. Det beslutade Hudiksvalls tingsrätt i dag.

Åklagare Christer Sammens yrkar på livstids fängelse. Ex-pojkvännen ska genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning.

Under rättegångens sista dag beskrev åklagaren i sin slutplädering hur Tova Moberg levde under hård kontroll av expojkvännen.

– Tova levde i ett rent helvete, sa Christer Sammens.

Fallet Tova Moberg

Efter en längre stunds överläggning sent på eftermiddagen meddelade Hudiksvalls tingsrätt att ex-pojkvännen är skyldig till mordet på 19-åriga Tova Moberg. Innan påföljd bestäms ska han genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning och kvarstanna i häktet.

”Besinningslöst våld”

I sin slutplädering jämförde åklagare Christer Sammens straffvärdet med det som utdömdes för den man som dödade 17-åriga Lisa Holm.

– Tova utsattes för ett besinningslöst våld. Dessutom utsattes hennes döda kropp för en omild behandling som kan jämställas med ett brott mot griftefriden.

”Vore tjänstefel”

Åklagaren konstaterade att åtalet om grov kvinnofridskränkning alternativt grov fridskränkning inte är någon form av uppbackning för att man har dålig bevisning i mordåtalet.

– Det vore tjänstefel att inte åtala för grov kvinnofridskränkning efter allt som framkommer i dagboken, säger Christer Sammens.

Under slutpläderingen gjorde ex-pojkvännens försvarare sitt bästa för att ifrågasätta de olika vittnesmålens relevans, och även den tekniska bevisningen. Den åtalade fortsätter att neka till åtalspunkten för mord.

SVT var på plats i rätten och rapporterade under hela dagen, se hela rapporteringen nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet