Dennis Eriksson började på tryckeriet 1978 och känner sorg när sista tidningen trycks. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Sista tidningen tryckt i Hudik

Uppdaterad
Publicerad

I natt trycktes den sista tidningen på Hälsinglands tidningars tryckeri i Hudiksvall. Från och med nu flyttas produktionen till Gävle. Det är ett sätt att möta mediebranschens förändringar. Upplagorna har minskat genom åren och bara sedan årsskiftet har Hälsingetidningarna tappat nära var tionde papperstidningsläsare.

– För de digitala läsarna som är de nya läsarna som vi måste fånga in för att kunna vara kvar som journalister så betyder en tryckerinedläggning och strukturåtgärder att vi kan göra ännu mer och snabbare för de digitala läsarna och det är ju det erbjudandet vi vill ge dem eftersom det ändå är så att papperstidningsläsarna blir färre, det kan vi inte göra så mycket åt. Däremot behöver vi inte accelerera det. Det är de nya digitala läsarna som vi måste nå och det kan vi nu satsa kraft på, säger Thomas Sundgren, chefredaktör för Hälsingetidningarna.

Kan drabba läsarna

Det var en tung stämning när platschefen Dennis Eriksson tryckte på startknappen för sista gången. Han är förstås ledsen över att förlora sitt jobb, men det finns också en rädsla för att det i slutänden kommer drabba läsarna.

Medier

– Jag tycker att papperstidningen är jätteviktig. Det är synd att inte alla har den. Jag ser den som en försäkring mot att våra makthavare inte hittar på något bus. Försvinner papperstidningen så finns ingen kontroll på dem.

Men det finns ju fortfarande jornalister?

– Ja, men om papperstidningen försvinner, hur länge då? Jag tror inte att webben kommer att kunna bäras för att försörja journalister. Inte här på lokal nivå. Om de skulle strunta i webben och bara köra papperstidning så skulle folk köpa papperstidningen. Men idag köper inte folk tidningen eftersom man kan läsa samma sak på webben gratis. Folk är inte dumma, finns det gratis på webben så kör man ju det.

Måste gå digitalt

Thomas Sundgren tror inte att det går att styra läsarna till en papperstidning.

– Utvecklingen kan vi inte stoppa. Jag kommer inte kunna få en 15-åring att ta en pappersprenumeration även om vi har superexklusiva lokalnyheter. Jag måste kunna nå den 15- eller 20-åringen digitalt om jag vill tala om de här viktiga sakerna som vi ska göra för de nya läsarna då måste vi gå digitalt. I min värld har vi annars givit upp vårt uppdrag att som journalister nå unga människor. De kommer aldrig ta en pappersprenumeration och då måste vi nå dem på nya sätt. Det är inte så mycket att göra åt.

Ett tiotal personer förlorar nu sina arbeten. Tryckpressen har sålts till ett bolag i Turkiet. Redan under onsdagen börjar man nedmonteringen.

– Det är ju tråkigt, ytterligare en arbetsplats som försvinner i Hudiksvall. Det har varit rätt många på slutet här. Det är inte bra för kommunen. Det är tufft. Det har i alla fall varit en stor del av mitt liv, säger Dennis Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet