Foto: Arkiv

Sjösäkerhet och sjövett i fokus

Publicerad

Just nu har Kustbevakningen extra fokus på sjösäkerhet. En satsning med syftet att få folk att tänka på sitt sjövett.

Det är längst hela kusten i Gävleborgs län som Kustbevakningen under fyra dagar genomför extra nykterhets- och fartkontroller. Syftet är dels att öka kunskapen om de regler som gäller till sjöss, och såklart se till att de efterlevs, dels att förebygga sjöfylleri och för höga hastigheter. Det ger också allmänheten möjlighet att möta Kustbevakningens medarbetare.

– Vi jobbar egentligen så här hela sommaren, men med den här satsningen vill vi nå ut till folk och informera om sjövett, säger Rikard Widlund på Kustbevakningen i Gävle.

Viktigt med sjövett

Fart- och nykterhetskontroller har, enligt Kustbevakningen, en hög förebyggande effekt som i sin tur skapar förutsättningar för just ökad sjösäkerhet. I Gävleborg är det dock redan ganska bra ordning och lugnt på sjön.

– Generellt sett är det bra, men det finns alltid saker som kan förbättras, säger Rikard Widlund och fortsätter.

– Tänk på att se till att det är fler än en person i båten som kan köra. Att alla ska ha flytväst, inte bara barnen, och att nykterhet gäller på alla båtar, stora som små.

En annan viktigt sak att tänka på när man är ute på sjön med sin båt är var man sitter.

– Det är många som sätter småbarn i fören på sina fritidsbåtar. Det kan ju vara lite härligt att sitta och dingla med benen, men det är en livsfarlig position. Ramlar man i handlar det om ögonblick innan man är under båten, säger Rikard Widlund. 

Satsningen på sjösäkerhet sker i hela landet och håller på mellan den 15-19 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.