Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuårige Oliver från Gävle lever med typ 1-diabetes. Var femte minut kontrollerar mamma Linda hans värden i sin telefon. Foto: Stefan Larsson

Sjuårige Olivers blodsocker kontrolleras var femte minut

Uppdaterad
Publicerad

Sjuårige Oliver från Gävle lever med diabetes typ 1. Det kräver regelbunden kontroll av svängningarna i blodsockret – dygnet runt.

Oliver fick sin diagnos 2019. Idag påminner han om vilken sjuåring som helst. Han går i skolan, spelar fotboll, och umgås med vänner. Men vuxna i hans närhet måste konstant vara på tårna.

I skolan har Oliver en lärarassistent med sig hela tiden, vars huvudfokus är att sköta hans vård.

– Det kan svänga jättefort. Blodsockret kan ligga stabilt och så tio minuter senare är han låg. Det är mycket jobb, säger lärarassistent Cajsa Forsberg.

”Man lever i 5-minutersintervaller”

På Olivers rumpa sitter en insulinpump och på överarmen sitter en mätare av blodsockret. Var femte minut får hans mamma Linda en uppdatering om hans värden via en app i telefonen.

– Man lever i 5-minutersintervaller. Man har det hela tiden i bakhuvudet: ”Vad ligger värdet på nu? Vad ska vi äta? Vad ska vi göra?”. Det är också en sjukdom som aldrig tar paus. Det gör att man är vaken väldigt mycket på nätterna, säger Linda Öbrink.

Världsdiabetesdagen

Idag, den 14 november, är det Världsdiabetesdagen. Linda anser att diabetes och dess påverkan måste uppmärksammas mer.

– Det är en sjukdom som inte syns. Hur det påverkar och allt det som krävs av anhöriga – det pratar man inte om. Det behöver belysas mer så att det kommer mer pengar till forskning, säger Linda Öbrink.

Hör familjen berätta om sin vardag med diabetes i videon.

Diabetes typ 1

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.

Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.

Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor, det spekuleras i om virus kan fungera som den tändande gnista som startar angreppet. Men det finns inget svar på frågan idag. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan de flesta som får typ 1 diabetes är faktiskt vuxna.

Källa: Svenska Diabetesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.