Foto: TT

Sjuksköterska i Hälsingland fälls för dataintrång i patientjounal

Publicerad

Vid sex tillfällen gick sjuksköterskan, som arbetar vid en hälsocentral i Hälsingland, in i en anhörigs patientjournal. Nu döms hon till 40 000 kronor i böter av Hudiksvalls tingsrätt.

Sjuksköterskan och patienten är anhöriga men har enligt patienten ingen kontakt med varandra sedan en längre tid. Ändå gick sjuksköterskan in i patientens journal vid sex tillfällen under 2016 och 2017.

Sjuksköterskan nekar till alla intrång utom ett, då menar hon att de båda hade en vårdrelation och därigenom hade hon rätt att titta i journalen.

Handlar om nyfikenhet

Vårdrelationen menar sjuksköterskan uppstod när hon träffade patienten i ett väntrum och då fick reda på att han inte mådde bra. Detta anser tingsrätten är verklighetsfrämmande, att hon dessutom arbetar inom ett annat vårdområde än vad patienten sökte för gör det ännu mer orimligt, anser domstolen. Beteendet kan knappast ha haft något annat syfte än att tillfredsställa hennes egen nyfikenhet, står det i domen.

Sjuksköterskan har uppgett att hon inte kommer att förlora sitt arbete. Påföljden blir 100 dagsböter á 400 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer