Arkivbild. Foto: TT

Sjuksköterskor och läkare jobbade utan giltig legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Inte mindre än fem personer inom sjukvården i region Gävleborg har visat sig sakna giltig legitimation. Det uppdagades vid en undersökning som regionen beställt. Nu har två av dessa tagits ur tjänst.

Det var under en granskning av hur rutinerna när det gäller kontroll av legitimation vid anställning och inhyrning av personal som upptäckten gjordes. Totalt fem anställda, varav en underläkare och fyra sjuksköterskor saknade legitimation hos socialstyrelsen.

När det gäller underläkaren så har alla betyg mottagits av socialstyrelsen, men det är upp till två månaders handläggningstid. En sjuksköterska uppges ha papperslegitimation. Ytterligare en sjuksköterska saknar legitimation hos socialstyrelsen, ansvarig chef uppges ha kontaktat personen i fråga.

Två personer tagna ur tjänst

En anestesisjuksköterska saknar legitimation men har utbildningsbetyg. Papper har skickats in till Socialstyrelsen för utfärdande av legitimation. Under handläggningstiden är personen tagen ur tjänst.

En sjuksköterska hade bara utländsk legitimation. Personen kommer söka om svensk legitimation och är tills vidare tagen ur tjänst.

Bedöms som ”otillfredsställande”

När det gäller inhyrd personal hade samtliga legitimation.

I granskningen, som utförts av PWC Kommunal Sektor, kontrollerades totalt 3280 läkare och sjuksköterskor. Att fem anställda saknade legitimation bedömer utredarna som ”otillfredsställande”.

SVT har sökt HR-direktören på Region Gävleborg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.