Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Svensson från länsstyrelsen vid ett av de skadade träden i Österbergsmurens naturreservat. Foto: SVT

Skadegörelse i naturreservat i Gävleborg: ”Blir både besviken och ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

I Österbergsmurens naturreservat utanför Järbo finns Gästriklands mest urskogsliknande skog, där en del tallar kan vara närmare 300 år gamla. Det är också ett av de tre naturreservat i länet där det rapporterats om skadegörelse under de senaste veckorna.

I pandemitider verkar många intresserade av att ge sig ut i naturen. Länets naturreservat och nationalparker erbjuder lämpliga besöksområden. Men det är inte riktigt alla besökare som sköter sig som de ska.

– Det här var trist att se. Någon har gett sig på trädet, kanske med en yxa, säger Linda Svensson från länsstyrelsen när hon får syn på ett av träden i naturreservatet som utsatts för åverkan.

Under de senaste veckorna har Österbergsmurens och Skärjåns naturreservat liksom Färnebofjärdens nationalpark utsatts för skadegörelse.

Finns till för alla

– Jag blir både besviken och ledsen att det är några som förstör, säger Linda Svensson.

Det finns 220 naturreservat i Gävleborg och samtidigt som Linda Svensson uttrycker sin besvikelse över förstörelsen så uppskattar hon att fler verkar hitta till reservaten.

– Det här är ju till för oss allihopa, säger Linda Svensson innan hon tillsammans med en kollega städar upp efter förstörelsen och åker vidare till nästa naturreservat.

I klippet följer vi med när Linda Svensson besöker Österbergsmurens naturreservat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer