Många vill besöka Gävleborgs nationalparker under pandemin – hör Länsstyrelsens naturbevakare Per Johansson kommetera ökningen i klippet. Foto: SVT

Allt fler besöker Gävleborgs nationalparker under coronatider

Publicerad

Trots att utländska besökare uteblev sökte sig många till landets nationalparker under pandemiåret 2020. Så såg det också ut i Gävleborgs parker i Hamra och Färnebofjärden. Samtidigt innebär besöksökningen vissa utmaningar.

– Det är själavård att komma ut i naturen, säger Andreas Khysing från Hedemora, som är på långvandring med sina vänner och råkar komma förbi när SVT Gävleborg besöker huvudentrén till Färnebofjärdens nationalpark.

Störst ökning i Färnebofjärden

Han verkar inte vara ensam att resonera så för besöksantalet i länets nationalparker ökade under förra året. Man beräknar att 200 000 besökte länets båda nationalparker under förra året. Och den procentuellt största ökningen skedde i Färnebofjärden där besöksantalet mer än fördubblades jämfört med 2019.

– Det är jätteroligt, den största ökningen sker på lätttillgängliga platser där du kan parkera bilen ganska nära, säger Per Johansson som är naturbevakare på Länsstyrelsen.

Nya utmaningar

Fler besökare innebär ökat tryck på sådant som parkering, sophantering och dass. Per Johansson berättar att man tittar på möjliga förbättringar för att möta den ökade efterfrågan. Men även om det innebär en del extra arbete så är han positiv till att fler söker sig till nationalparken Men han har en uppmaning till besökare.

– Det finns  olika regler i olika parker och reservat så läs på innan besöket, säger Per Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.