Hör fågelskådaren Leif Carlsson om hur enkelt det är att börja fågelskåda och hur Sörmland är som fågellän. Foto: SVT

Allt fler har fågel i kikaren – intresse som lyft under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I pandemins spår har intresset för naturupplevelser ökat – och inte minst för fågelskådning. Det vittnar fågelskådare, studieförbund och naturintresserade om.

– Det är fler människor ute, säger fågelskådaren Leif Carlsson från Eskilstuna.

Vid Ekeby våtmark i Eskilstuna och Rördrommens fältstation vid Sörfjärden har aktiviteterna ökat. Fler har börjat intressera sig för fåglar och natur.

– Jag har inga exakta siffror, men vi hade kanske dubbelt så många besökare vid fältstationen i Sörfjärden i somras än vi brukar ha. Sen har jag varit i kontakt med länsstyrelsen och de säger att fler söker sig ut i naturreservaten, säger Sten Ullerstad på Eskilstuna naturskyddsförening.

Fler villa haka på fågeltrenden

Han får medhåll av Eva Olofsson som är ordförande för ornitologiska klubben i Eskilstuna.

– Ja, vi har märkt av att fågelintresset ökat och studieförbund har visat intresse för att haka på den här trenden, säger hon.

Krävs inte mycket

Enligt ornitologen Leif Carlsson är det enkelt att börja titta på fåglar.

– Det behövs inte särskilt mycket grejer, säger han.

I klippet berättar Leif Carlsson bland annat om hur enkelt det är att börja fågelskåda och hur Sörmland är som fågellän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.