Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill känna mig som mig själv” – hör Paulina berätta om varför det är viktigt för henne att träna under småbarnsåren. Foto: Serafia Olausson/SVT

Paulina från Mariefred tar med sin ettåring till gymmet: ”Viktigt med träning”

Uppdaterad
Publicerad

För Paulina Wallde i Mariefred har träningen alltid varit en del av vardagen, även som mamma. Tre gånger i veckan tar hon med sig ettåriga Francis till gymmet – vilket är något de båda uppskattar.

– Han älskar det, han tycker att det är jättekul, berättar hon.

Det kan vara en utmaning för många föräldrar att få till träningen under småbarnsåren. Men för Paulina Wallde var det inte ett långt steg att börja träna med sin yngsta son. Hon har tränat med alla sina fyra barn som är mellan ett och 19 år.

– När jag var ung idrottade jag mycket så det har alltid varit en del av mitt liv och min vardag. Man får inte ha för höga krav, varken på sig själv, barnet eller passen. Jag tänker att det alltid är bättre med någonting än ingenting.

Träning och hälsa

Undviker vissa tider

Hon går till gymmet specifika tider för att inte störa andra gymbesökare.

– Jag undviker vissa tider, dels för att det passar bäst i mitt schema och rutin att ta det på morgonen men också för att undvika när det är som mest folk.

På gymmet ser hon till att ettåriga Francis alltid är under uppsikt.

– Jag ser alltid till att han inte kan få något tungt på sig, klämma sig eller fastna.

REGLER PÅ GYM

• Olika gym har olika regler för att ta med barnen på träningen. Det gäller alltså att kontrollera med sitt eget gym vad som gäller just där.

• Flera stora gymkedjor har särskilda tider där de erbjuder barnpassning medan föräldern tränar.

• Att ta med barnvagn till gymmet är inte tillåtet överallt. En stor gymkedja tillåter det exempelvis fram till tidig eftermiddag men då ska föräldern också underteckna ett ansvarsavtal.

• Det finns också särskilda gruppträningspass anpassade för föräldrar med små barn.

• Vissa har strikta åldersgränser där barnen ska vara i minst 10-12-årsåldern för att få vara på gymmet, även i målsmans sällskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet