Foto: Robin Haldert/TT

Fler svenskar i naturen medan utländska besökare uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Under april och maj var det en stor ökning av besökare i länets naturreservat och nationalparker. I juni och juli har dock antalet besökare minskat jämfört med tidigare år.

Ett normalt år är Tiveden det naturområde i länet som lockar mest besökare med runt 150 000 besökare. Då är det många tyskar och holländare som kommer hit, men på grund av corona har de till stor del uteblivit hittills i år. Istället har intresset för att ge sig ut i naturen ökat bland svenskar och i maj och april fördubblades besöken i Tiveden.

– Vi har märkt av att turistbyråerna får fler frågor från svenskar. De vill ha tips om bra ställen, vad man behöver ha med sig och vilka bomöjligheter som finns, något som kan bero på ovana, säger Daniel Gustafson på Länsstyrelsen Örebro län.

Varma dagar lockade fler

Under juni minskade sedan antalet besökare jämfört med 2019, men under de riktigt varma dagarna i juni fanns ett stort tryck på olika badplatser runt om i länet.

– Runt norra Vättern och i ett naturreservat i Glanshammar såg vi ett ökat tryck med mycket bilar och folk.

Vid de tillfällena märkte man även av viss nedskräpning, något som i övrigt inte har varit ett problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.