Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ståle Holgersen i klippet om varför de tog initiativ till brevet som stöttar de propalestinska studenterna. Foto: SVT

Anställda på Örebro universitet stöttar Palestinaprotest

Publicerad

Över hundra anställda på Örebro universitet har skrivit på ett öppet brev till stöd för studenterna som tältar för Palestina på universitetets område.

– Brevet var en solidaritetshandling med studenterna som säger: ”Vi ser er och lycka till”, säger Ståle Holgersen, docent i kulturgeografi och en av initiativtagarna.

I snart två veckor har propalestinska studenter ockuperat mark på Örebro universitets campus till stöd för Palestina i den rådande konflikten med Israel. Liknande aktioner har även skett på vissa andra universitet i landet.

Skickades i tisdags

Nu har anställda på Örebro universitet skrivit ett öppet brev till ledningen där de stöttar studenternas protest, vilket NA var först med att berätta. Brevet skickades i tisdags och hade då skrivits under av 102 personer.

Gemensamt uttalande

Ledningen för Örebro universitet ställer inte upp på en intervju med SVT idag utan hänvisar till ett gemensamt uttalande som Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) gjort.

”Sveriges lärosäten understryker vikten av och värnar yttrandefrihet och akademisk frihet. Fredliga demonstrationer under lagliga former är varje samhällsmedborgares rätt och även studenter och personal på universitet och högskolor har rätt att framföra sina åsikter”, skriver SUHF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.