Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slår gruppen upp tält på Örebro universitets campus. Foto: Simon Rehnström/SVT

Propalestinska studenter ockuperar Örebro Universitets campus

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen Studenter för Palestina planerar att ockupera en del av Örebro universitets campus. Enligt gruppen håller universitetet fast vid band till israeliska lärosäten som enligt studenterna bidrar till våldet i Palestina.

Enligt gruppens Facebook-sida, som har cirka 90 medlemmar, är det bland annat universitetets samarbete med israeliska lärosäten som de anser ska upphöra.

Men enligt Örebro universitet finns inga sådana samarbeten.

”Vi har inga studenter på utbytesstudier i Israel och har inte heller några planer på att skicka några dit. En forskare från ett av universiteten som nämns deltog vid Matematikbiennalen 2024 som vi inte arrangerade men som hölls på universitetet. Vi har inte insyn i enskilda forskares eventuella samarbeten med enskilda forskare i Israel – universitetet för inte register över det.”, skriver universitetet i en kommentar till SVT.

Universitetet hänvisar också till en debattartikel som kommunikationschefen Marie Brodin skrivit i NA.

Protesterar under pågående föreläsning

Gruppen menar att ledningen på Örebro universitet inte har svarat på anklagelserna och att det är anledningen till att de ska slå upp tält på campus.

Under tidiga måndagskvällen samlades ett 30-tal personer utanför universitet och ropade slagord samtidigt som Saab höll en föreläsning inne på universitetet.

– Det är lugnt på platsen. Enligt arrangörerna ska de ska gå in på föreläsningen och ställa frågor på frågestunden. Minst sex personer ska sedan stanna kvar och tälta, rapporterar SVT:s reporter Jonas Kraft från platsen.

”Tillkalla polis”

Marken ägs av Akademiska hus och man måste först få ett godkännande av dem samt ansöka om och få tillstånd av polisen inför en demonstration.

– Vad vi känner till har Studenter för Palestina inte anmält kvällens aktivitet till varken oss eller polisen. Att tälta eller övernatta utan tillstånd på campus är av säkerhetsskäl inte tillåtet. Om någon skulle göra detta kan vi behöva vidta åtgärder såsom att tillkalla väktare eller polis, skriver Annika Stridh, fastighetsområdeschef på Akademiska hus i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.