Foto: SVT

”Skall bli en de 20 bästa skolkommunerna i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Medan eleverna är hemma på höstlov så startar Ovanåker sin största satsning någonsin på att få upp kunskapsnivån någonsin för personalen och i slutändan också eleverna.

Ovanåker ligger statistiskt bland de bästa skolkommunerna i Hälsingland. Men man har ett stort problem, resultaten skiftar stort från årskull till årskull. Nu får man fem miljoner kronor av Skolverket under tre år för att identifiera problemen och lösa dom.  När erbjudandet kom från Skolverket tvekade inte den politiska ledningen eftersom de inte heller var nöja med resultaten.

– Både vi och Skolverket tycker inte att våra resultat är bra. Vi måste skärpa till oss med kvalitetsarbetet och få ett högre resultat kontinuerligt och inte bara enstaka år, säger Håkan Englund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ovanåkers kommun.

Positivt bland personalen

Satsningen är ett samarbete mellan kommunen, Skolverket och Högskolan i Dalarna. På måndagen samlade kommunen samtlig personal inom skolan för att informera om satsningen. En satsning som togs emot positivt av personalen.

– Vi har gott om resurser på skolan, men vi måste bli bättre att förvalta dom. Vi måste få hjälp utifrån och på det sättet höja oss ännu mer, säger Anna Sjöström, pedagog på Alftaskolan.

Höga mål

Kommunen har som målsättning att 2020 ska man finnas topp 20 bland landets kommuner när det gäller skolan, och Håkan Englund tvivlar inte på att Ovanåker ska nå dit.

– Om vi tillsammans inom kommunen gör det här samfällt på alla nivåer är jag övertygad om att vi ska nå dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer