Skaparbyn i Hedesunda hotas av nedläggning

Publicerad

Stiftelsen Hedesundavävarna äger och driver Skaparbyn i Hedesunda idag, men de har länge brottats med en ansträngd ekonomi. Idag är läget akut.

Skaparbyn byggdes på 90-talet i Hedesunda och dess unika byggnader ritades av den världskände arkitekten Ralph Erskine. Här skapas det konst genom både bildvävning och tillverkning av keramik. Men oron över att inte klara av att driva verksamheten är större än någonsing.

– Vi har klarat oss genom olika fonder som vi fått pengar från och olika innovativa grepp som vi har gjort men egentligen har vi klarat oss väldigt dåligt de senaste två åren, säger Ingvar von Malmborg som är Hedesundavävarnas ordförande.

Gävle kommun avslår ansökan

På grund av den ekonomiska krisen har Hedesundavävarna ansökt om verksamhetsstöd hos bland annat Gävle kommun men som väljer att inte ge pengar till stiftelsen.

– Vi hänvisar till de landsbygdsmedel vi har avsatt, totalt fem miljoner i Gävle kommun som vi lägger på våra ytterområden, säger Patrik Stenvard (M), ordförande i kommunstyrelsen Gävle.

Hänger på Utvecklingsgruppen i Hedesunda

Hoppet för Skaparbyn står nu till Utvecklingsgruppen i Hedesunda där man ännu inte fattat något beslut, om man ska skjuta till pengar. Ett beslut som är avgörande för Skaparbyns framtid.

– Vi tvingas i konkurs eller så säljer vi fastigheterna och lägger ner, säger Ingvar von Malmborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer