Eva Andersson (M) är kritisk till beslutet att stänga familjestödet. Foto: Erik Kammerland/SVT

Skarp kritik mot stängningen av Familjestödet i Gävle – ”Det känns i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att tillfälligt stänga Familjestödet i Gävle för att ta hem ett 20-tal HVB-placerade ungdomar för vård på hemmaplan, får nu skarp kritik av Moderaterna i Socialnämnden. De anser att beslutet tagits alldeles för hastigt och att en konsekvensanalys saknas.

– Jag känner oro i mitt hjärta, säger Eva Andersson (M), 2:a vice ordförande i Socialnämnden. Det här är inte en bra lösning för Gävles barn och unga.

Stängningen kan få framtida konsekvenser

Familjestödet inom Gävle kommun vänder sig till familjer med barn mellan 0 och 20 år. I och med beslutet att stänga så erbjuds inte längre några föräldragrupper och samarbetet med skola, förskola, barn-och familjehälsan, SFI och fältgruppen avbryts nu. Eva Andersson anser att kommunen bara skjuter problemen framför sig och att beslutet kommer leda till ökade kostnader för både kommun och region fram över.

– Konsekvenserna blir att de som behöver det här stödet tidigt, får ju inte det. Vi är oroliga för att vi får se en ökning av HVB-placeringar längre fram, fortsätter Eva Andersson.

– De vi ska jobba med nu är ju det som har det tuffast. De som är mest utsatta, säger Lars Öberg (S) ordförande i Socialnämnden. Vi vill kunna ge dem en möjlighet att komma hem och vara och gå i skolan i Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.