Skärpta valregler – nu slipper du smyga inför grannarna

Publicerad

Kraven har skärpts kring hur röstningslokaler ska utformas och när det 26 maj är dags för val till Europaparlamentet prövas det för första gången.

Det är platsen där valsedlarna ligger som nu måste skyddas för insyn.

– Det är en lagändring för att stärka valhemligheten. När väljaren kommer till vallokalen och ska botanisera bland valsedlarna så ska det vara en avskild plats, säger Karin Gadde Jennische, valsamordnare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Kommunerna som tillhandahåller röstningslokaler måste därför investera i någon typ av insynsskydd.

– Vi måste inventera alla vallkolaer innan vi köper in. Vi får ett bidrag från staten på två tusen kronor för varje röstningsställe, men det kommer att kosta mer än så, jag tippar på det dubbla, säger Eva Unger, valsamordnare i Bollnäs.

”Ligger högar med valsedlar”

Kostnaderna kan öka och det kan även bli längre köer i röstningslokalerna, men Karin Gadde Jennische tror att  förutom integriteten så kan även miljön bli en vinnare.

– Många tycker att det här har varit obekvämt att stå och plocka valsedlar när andra ser, så många tar en av varje, går bakom skärmen och använder en. Sen ligger det högar med valsedlar vid skärmarna som röstmottagrna får städa bort. Det blir en vinst för miljön om man kan beställa färre valsedlar på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet