Framtidens laxar och öringar är allvarligt hotade på grund av skarvar, rapporterar P4 Gävleborg. Foto: TT

Skarvar hotar sportfisket i Älvkarleby

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skarvbon i Älvkarlebyområdet har mer än fördubblas jämfört med förra året. Och de äter laxar och öringar, vilket gör att fiskarna nu befarar att sportfisket kommer att dö ut.

Det är P4 Gävleborg som rapporterar om problemen med skarv i Älvkarleby. I september uppmättes 2300 skarvbon, vilket är mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Sportfisket hotas

Framtidens laxar och öringar är allvarligt hotade, enligt P4 Gävleborg. När ynglen vill simma ut till havet på våren måste de först ta sig förbi tusentals skarvar som väntar på mat.

– Det är ingen som vill ta tag i det här problemet. Det måste ju till en förvaltning för skarven och man måste freda den havsvandrande fisken när den är på väg ut till havet. Om det här får fortsätta kommer det vara slut på fisket i Älvkarleby, säger Janne Olsson till P4 Gävleborg.

Också i Gävlebukten är problemen med skarv stora. Flera av öarna är i princip omöjliga att gå i land på eftersom fåglarna tagit över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.