– Jag tycker det är orättvist, säger Marie Svensson om att det skiljer mycket i elnätsavgifterna mellan kommunerna. Hör vad några andra tillfrågade tycker. Foto: SVT

Skillnaderna mellan elnätsavgifterna i länets kommuner är större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsavgifterna ser olika ut beroende på vilken kommun i Gävleborg man tittar på. Generellt sett har kostnaderna minskat med 2,9 procent sedan förra året, men det har aldrig varit så stora skillnader tidigare, visar Nils Holgerssonrapporten.

I Nordanstig är elnätsavgiften dyrast med 133,1 öre per kilowattimme. Trots att kostnaden i Nordanstig inte förändrats sedan förra året är det en rekordstor skillnad ner till Söderhamn som är den billigaste kommunen med 68,3 öre per kilowattimme.

Stora skillnader nationellt

Sett till hela landet är skillnaderna mellan de kommuner med högst respektive lägst elnätsavgift nästan 3 000 kronor per lägenhet och år.

– Det är inte rimligt att ett hushåll i någon av de dyraste kommunerna ska betala nästan tre tusenlappar mer per år i elnätsavgift jämfört med den som bor i en kommun med de lägsta avgifterna, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

I klippet hör du vad några gävleborgare tycker om prisskillnaderna inom länet

Så ser priserna ut i din kommun

Kommun – öre per kilowattimme

Bollnäs: 87,50

Gävle: 72,70

Hofors: 88,60

Hudiksvall: 87,50

Ljusdal: 79,40

Nordanstig: 133,10

Ockelbo: 87,50

Ovanåker: 83,30

Sandviken: 87,80

Söderham: 68,30

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.