Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eva-Britt Hartikainen berätta hur frånvaron påverkar eleverna. Foto: Privat/TT

Skolchefen i Söderhamn: ”Härda ut och låt dina barn gå till skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdnadshavare trotsar skolplikten och håller sina barn hemma på grund av oro för coronasmitta. Nåt som enligt skolchefen i Söderhamn drabbar elevernas kunskap, trygghet och umgänge.

– Att gå i skolan är den absolut viktigaste skyddsfaktorn i en ung människas liv, säger Eva-Britt Hartikainen, grundskolechef i Söderhamns kommun.

I början av maj var uppemot 25 elever hemma från skolan i Söderhamns kommun. Nio av dem hade underliggande sjukdomar eller föräldrar i riskgruppen. 16 uppges ha varit friska.

– De allra flesta eleverna är tillbaks i skolan nu. Men det finns en grupp elever som är hemma på grund av oro. Det kan vara elevers egna oro, eller att vårdnadshavare är väldigt oroliga, säger Eva-Britt Hartikainen, grundskolechef i Söderhamns kommun.

Påverkar elevernas skolgång

Frånvaron kan drabba barnen hårt i längden på många sätt enligt Eva-Britt Hartikainen. Dels att man som elev tappar kunskap, trygghet och relationer i skolan. Hon berättar också att det kan vara svårt att komma tillbaka i rutiner och umgänge om man varit borta länge.

– Att gå i skolan är den absolut viktigaste skyddsfaktorn i en ung människas liv, säger Eva-Britt Hartikainen.

Kan leda till orosanmälan

Eftersom barn enligt lag ska gå i skolan, så kan konsekvensen av en ogiltig frånvaro bli en orosanmälan till Socialtjänsten. Nåt som flera kommuner uppgett att de fått göra, enligt SVT Gävleborgs enkät.

– Dels innebär det att man som familj kan få ett stöd av Socialtjänsten. Till exempel samtalsstöd eller information och kunskap, så det kan ju leda till väldigt positiva saker för en familj. Men det vi gör när vi blir väldigt oroad för ett barns situation är att vi anmäler till Socialtjänsten. Det kan finnas många anledningar till det, säger Eva-Britt Hartikainen.

Håller kontakt med vårdnadsgivare

För att motverka frånvaron, framförallt när det gäller friska elever, har Söderhamns kommun ständigt kontakt med berörda vårdnadshavare.

– Vi jobbar vidare med att ha en god rutin kring närvaro och frånvaro och har snabba kontakter med vårdnadshavare. Och att inte släppa kontakten. Vi ringer och vi ringer och vi ringer igen, och det har varit framgångsrikt i många situationer, säger Eva-Britt Hartikainen, grundskolechef i Söderhamns kommun.

Känner du som förälder en oro för coronasmitta? Hör gärna av dig till oss på SVT Gävleborg och berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet