Skolinspektionen på väg till Nya Kastets skola

Publicerad

Efter en långvarig och omfattande granskning av förhållandena på Nya Kastets skola i Bomhus, genomförd av tidningen Gefle Dagblad, pågår nu flera utredningar om verksamheten på olika håll i Myndighetssverige.

Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle fattade under onsdagen ett beslut om att ansöka hos Mark- och miljödomstolen om att Nya Kastet ska betala ett vite på 100 000 kronor för att bullernivåerna på skolgården är för höga.

Även Skolinspektionen ska titta närmare på skolan. De har planerat ett besök den 6 mars för att se om ledningen lyckats förbättra Nya Kastet på en rad punkter.

– Konsekvensen kan i förlängningen blir att tillståndet att driva skola återkallas, säger Lena Högback, enhetschef vid Skolinspektionen.

Träffar politiker

Två dagar innan besöket på skolan har man även tackat ja till ett möte med kommunal- och oppositionsråd i Gävle kommun, för att svara på frågor om myndighetens handläggning.

På Nya Kastets skola säger man sig inte ha tid med en intervju med SVT Gävleborg när vi besöker skolan. I stället skriver skolan i ett mejl att man bedriver ett ”omfattande arbete” för att möta kraven, med fokus på till exempel på skolmat och att rekrytera nya lärare och en ny rektor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer