Maria Gullberg Lorentsson (M) kommunalråd i Gislaved.

Värdegrundsarbetet måste prioriteras mer

Uppdaterad
Publicerad

Maria Gullberg Lorentsson (M) är kommunalråd med ansvar för barn- och utbildningsfrågor. Hon säger att det finns saker att ta tag i efter Skolinspektionens rapport från Gullviveskolan i Gislaved.

– Dels behöver vi förstärka med fler vuxna i korridorer och dels behöver föräldrarna involveras mer. Det är en kulturförskjutning. Numera tycker många föräldrar att uppfostran ska ske i skolan.

Barn- och utbildningsnämnden fick redan i höstas reda på att många elever kände oro i skolan och att det bildades gäng.

– Vi tror att det till viss del beror på trångboddheten. Nu har vi nya lokaler och det är inte längre så trångt.

Ta tag i värdegrundsarbetet

Maria Gullberg Lorentsson tycker att det ändå är bra att Skolinspektionen inte ser några brister i skolans grunduppdrag, att undervisa och betygsätta, men menar att skolorna behöver ta tag i värdegrundsarbetet.

– Det är ohållbart som det är nu. Men jag har besökt fem skolor och den övervägande majoriteten är ändå trygg i skolan.

Men några ytterligare tjänster i skolan finns inte i nuvarande budget och inte heller i planeringen för nästa.

– Jag tror det handlar om att vi måste använda befintliga resurser bättre, så pedagogerna får undervisa och andra rör sig i korridorerna bland barnen. På högstadiet har vi mentorer i skolan. Det kanske behövs på mellanstadiet också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.