Foto: svt

Gängbildning och knivar på mellanstadieskola

Uppdaterad
Publicerad

Gullviveskolan i Gislaved får kritik av Skolinspektionen på en rad punkter. Flera elever berättar att det är otryggt på skolan och att det i höstas upptäcktes att några elever haft kniv med sig.

– Vi känner igen oss i den beskrivningen som Skolinspektionen ger, säger en lärare, som vill vara anonym.

En annan lärare som vi träffar på skolgården berättar att det just i hennes klass är lugnt och att eleverna får studiero, men att problemen funnits länge.

I beslutet från Skolinspektionen får Gullviveskolan kritik på alla punkter, utom två.

– Jag är väldigt glad att Skolinspektionen inte funnit några brister i undervisning och lärande eller kring bedömning och betygssättning, säger Ingeborg Wendefors, rektor på Gullviveskolan.

Medhavda knivar

Men det är också de enda punkter där skolan inte får kritik. När det gäller extra anpassningar och särskilt stöd, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling, styrning och utveckling av verksamheten och rätten till hemspråksundervisning är kritiken hård.

– Det som oroar mig mest är bristen på trygghet och studiero, säger Ingeborg Wendefors.

Flera elever berättar i rapporten att de känner sig rädda när de blir hotade och att det ofta är gäng som ger sig på en enskild elev. Enligt rektor är de medhavda knivarna ett rykte som skolledningen inte kunnat belägga, men till Skolinspektionen har eleverna berättat om det och att vissa elever hotar med att slå andra.

Sträng men snäll

På skolgården möter vi några flickor i årskurs fyra. De berättar att det är stökigt på lektionerna och att det framförallt är vissa killar som bråkar.

– Förra året fick vi en ny lärare och hon var jättebra. Hon var sträng och gav sig inte när de bråkade, men samtidigt var hon snäll, berättar en av flickorna.

– Men sedan slutade hon och så kom det en ny lärare igen, fyller en annan flicka i.

Ingeborg Wendefors är självkritisk.

– Jag är ytterst ansvarig för Gullviveskolan. Jag har läst rapporten med stort allvar. Det här är inget jag tar lätt på.

Goda råd

Enligt Wendefors har skolan redan börjat jobba med flera av de områden som Skolinspektionen pekar ut i sin rapport.

– Vi pratar mycket om kränkningar och eleverna är uppmärksamma på hur de ska bete sig mot varandra och när någon går över gränsen.

Skolan har nu till mitten av maj på sig att redovisa till Skolinspektionen hur de ska komma tillrätta med bristerna.

– Vi har fått goda råd här. Nu gäller det att se vilka vi behöver ta tag mer i, men också se vilka vi är på god väg att rätta till.

För några veckor sedan riktades kritik mot ytterligare en skola i kommunen. Då var det på högstadieskolan Lunderåkerskolan där Skolinspektionen bland annat kritiserade lärarnas attityd mot eleverna.

Detta är skolinspektionens roll, se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.