Området kring Gislaveds gymnasium har spärrats av och samtliga elever samt personal har skickats hem efter bombhotet. Foto: LäsarbildVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skola utrymd efter hot om bomb

Publicerad

Samtliga elever fick på fredagen utrymmas från gymnasiet i Gislaved efter ett bombhot. Vid halv fem-tiden meddelades att avspärrningarna tas bort då inga sprängmedel hittats.

Någon har under fredagsmorgonen skickat ett bombhot till Gislaveds Gymnasium, hotet ska ha kommit in via mejl. Polisen är på plats och samtliga elever och skolpersonal evakuerades.

Alla elever som inte bor i Gislaved kördes hem med bussar medan personalen åkte hem.

– Utifrån det hot som kommit gjorde vi bedömningen att det var rimligt att avbryta undervisningen och att alla elever skulle bussas hem, säger Bo Hansson som är säkerhetschef på Gislaveds kommun.

Det känns som en allvarlig åtgärd att skicka hem alla elever, var det nödvändigt?

– Ja, det var rimligt utifrån det hot som framfördes, säger Bo Hansson

Lokalerna undersöks

Efter utrymningen har polisen spärrat av området kring skolan och Nationella bombskyddet går igenom lokalerna. I första läget gjordes bedömningen att Gislaveds Gymnasium och Gislaveds Bibliotek var berörda av hotet. 

Foto: SVT

– Vi är på plats och samverkar med skolledningen, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson till SVT. Vi har inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

Fler skolor utryms

Under förmiddagen kom sedan beskedet att kommunen kommer stänga även närliggande lokaler och tömma dem, som en säkerhetsåtgärd. Lundåkerskolan, en högstadieskola, stängdes klockan 13.15 och barnen på förskolan Rönnen och Gisle flyttas till Parkgårdens förskola.

– Vi har gjort bedömningen att vi behöver ta till den åtgärden, säger Bo Hansson.

Varför töms inte lokalerna direkt, utan först vid 13.15?

– Vi har bedömt att det räcker, säger Bo Hansson.

Kan du beskriva mer hur hotet framfördes?

– Nej, jag vill inte gå in på det, säger Bo Hansson.

Avspärrningarna har hävts

Vid 16.30 meddelade polis att inga bomber hade hittats och avspärrningarna plockats ner.

– Bombskyddet har lämnat och ingenting har anträffats. Avspärrningarna har hävts, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen.

Har ni någon misstänkt för det här hotet?

– Det är inget jag har någon uppgift om. Utredningen fortsätter nu och det rubriceras som grovt olaga hot, säger Monica Bergström.

Gunilla Davidsson, gymnasiechef på Gislaveds gymnasium är nöjd med hur utrymning sköttes och att inget sprängmedel hittades.

– Det känns otroligt skönt att inget allvarligt hände. På måndag jobbar vi vidare enligt ordinarie schema. För de elever som önskar kommer skolan att erbjuda stöd och vi fortsätter naturligtvis vårt viktiga arbete för att erbjuda en trygg skolmiljö. Det arbetet är högt prioriterat, säger Gunilla Davidsson i kommentar på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer