Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Jackson och Elisabeth Hagman är lärare på den nedläggningshotade skolan i Åshammar. Foto: Rikard Berglin/SVT

Skolorna i Åshammar och Jäderfors hotas av nedläggning

Publicerad

I tisdags tog kunskapsnämnden i Sandviken beslutet att utreda framtiden för lågstadieskolorna i kommunens minsta orter Åshammar och Jäderfors. Orsaken är vikande elevunderlag.

På Alsjö skola i Åshammar togs det här beskedet inte emot med någon glädje.

– De har pratat om att lägga ner den här skolan sedan jag själv gick här för 20 år sedan, men det är tråkigt, säger Lina Jackson, lärare på skolan.

Hör Lina Jackson och hennes kollega Elisabeth Hagman beskriva konsekvenserna för Åshammar om skolan skulle läggas ner i videon ovan.

Utreda konsekvenserna

Poängteras ska att något beslut om nedläggning inte har tagits för de båda skolorna. Det kommunen vill utreda är konsekvenserna av att stänga skolorna och konsekvenserna av att hålla dem öppna.

– Skulle det bli ett beslut som säger att vi ska stänga enheterna så är det ett års beredning. I sådana fall skulle det vara aktuellt till läsåret 2025/2026, säger Minna Holmqvist. skolchef i Sandviken.

Hör skolchefen i videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchefen Minna Holmqvist förklarar förutsättningar kring utredningen. Foto: Rikard Berglin / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.