I videon kan du se bussföraren Staffan Larsson berätta om hur det är att sitta innanför ett skyddsglas. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Skyddsglas vid förarplatsen på bussarna – bussföraren Staffan: ”Är som ett växthus”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan stängdes framdörrarna på X-trafiks bussar för att bland annat skapa en säker arbetsmiljö för bussförarna och minimera smittspridning. Men i dag öppnade framdörrarna på 46 bussar av 200 regionalbussar i Gästrikland och södra Hälsingland.

Trafikföretaget Transdev som kör åt X-trafik har tagit fram en lösning med skyddsglas vid förarplatsen. Förändringen har gjorts i samråd med smittskyddet i Region Gävleborg.

– Nu har vi hittat en bra lösning som vi har jobbat fram tillsammans, där vi har en trafiksäker och säker arbetsmiljö för förarna. Vi får ett bättre inflöde i bussarna ur smittskyddssynpunkt, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), regionråd och ordförande hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg.

Det är fortsatt hög smittspridning i Gävleborg och vården har det ansträngd, är det då läge att öppna framdörrarna?

– Utifrån smittskyddssynpunkt så blir det bättre för de som är tvungna eller behöver åka kollektivtrafik att vi har påsläpp fram och avstigning bak, då minskar vi trängsel på bussarna, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V).

I videon kan du se bussföraren Staffan Larsson berätta om hur det är att sitta innanför ett skyddsglas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.