Annonsen th. har använts bland annat i tidningsannonser och även på stadstrafikens bussar i Gävle. Foto: SVT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska flaggan med arabiska tecken – inte ok

Uppdaterad
Publicerad

Mittmediakoncernen har i samband med att man lanserade en nyhetstjänst på arabiska – MittArabi, använt den svenska flaggan i marknadsföringssyfte, något som statsheraldiker Carl Michael Raab, nu slår ner på.

Statsflaggan är enligt lagstiftningen skyddad från att utan tillstånd användas i marknadsföringssyfte. Att dessutom använda flaggan med text infälld är med få undantag inte tillåtet.

”Riksarkivet ser det som besvärande att statsflaggan i Mittmedia AB:s annonsering har försetts med arabiska bokstäver och det egna bolagsnamnet”.

Anmäldes av privatperson

Det var en privatperson som reagerade och anmälde Mittmedias flagganvändning till Statsheraldikern.

– Jag tyckte det var osmakligt gjort, fantasilöst att använda den svenska flaggan på det viset, säger privatpersonen som vill vara anonym.

Riksarkivet har inte några uppgifter om att Mittmedia har tillstånd att använda statsflaggan i näringsverksamhet och har därför kontaktat bolaget med ett brev och informerat om regelverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.