Lisa Kriga krigar för ALS-forskningen. Foto: SVT.

Slåss för ALS-sjuka på sadeln

Uppdaterad
Publicerad

Valbobon Lisa Kriga cyklar genom Sverige för att samla ihop pengar till ALS-forskningen, en sjukdom som tog hennes farbrors liv i våras. SVT Nyheter Gävleborg träffade henne hemma i Valbo när hon hade en vilodag innan hon fortsätter resan mot Umeå.

– Det var en ganska stor chock att se honom, han kunde knappt gå och prata längre och började få svårt att svälja. Och jag kände att jag vill göra någonting, men vad kan jag göra?

Lisa Kriga berättar om när hon träffade sin farbror för första gången efter att sjukdomen ALS hade tagit över hans kropp. Nervsjukdomen ALS leder till muskelförtvining och förlamning, men hjärnan förblir oftast opåverkad.

Cyklar genom landet

Lisas farbrors sjukdom har påverkat henne så starkt att hon valde att starta en insamling till förmån för ALS-forskningen. Men insamlingen var inte tillräcklig – sedan två veckor tillbaka cyklar hon genom Sverige. Hon startade i Göteborg och ska ta sig 130 mil norrut. Umeå är slutmålet och där beräknas hon vara framme till den 21 juni då det är den internationella ALS-dagen.

Vill sprida kunskap

Under resans gång besöker hon sjukhus och lärosäten där hon träffar både läkare och forskare.

– Jag pratar med dem om hur de jobbar, om hur de ser på situationen idag och hur de ser på framtiden för att jag ska kunna samla ihop lite kunskap som jag sen vill sprida ut.

Lisa Krigas tidsplan

Visa

(24-25 maj: Besök och möten i Stockholm)

(26 maj: Till Göteborg)

(27 maj: Besök i Göteborg)

28 maj: Göteborg – Alingsås

29 maj: Alingsås – Skara

30 maj: Skara – Mariestad

31 maj: Mariestad – Örebro

1 juni: Vilodag i Örebro (besök)

2 juni: Örebro – Arboga

3 juni: Arboga – Södertälje

4 juni: Södertälje – Stockholm

5 juni: Vilodag i Stockholm

6 juni: Stockholm – Uppsala

7 juni: Vilodag i Uppsala (besök)

8 juni: Uppsala – Österbybruk

9 juni: Österbybruk – Gävle

10 juni: Vilodag i Gävle

11 juni: Gävle – Bergby

12 juni: Bergby – Hudiksvall

13 juni: Hudiksvall – Gränsfors

14 juni: Vilodag i Gränsfors

15 juni: Gränsfors – Timrå

16 juni: Timrå – Docksta

17 juni: Docksta – Örnsköldsvik

18 juni: Vilodag i Örnsköldsvik

19 juni: Örnsköldsvik – Hörnefors

20 juni: Hörnefors – Umeå

(21 Besök i Umeå och checköverlämning)

ALS

Visa

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning. Sjukdomen kan börja smygande eller mer sällsynt plötsligt med svaghet i tungan, en hand eller ett ben.

Både utbredningen och förloppet av muskelbortfall och funktionshinder varierar. Forskarna arbetar utifrån olika teorier om hur ALS uppstår. Mycket talar för att nervcellernas död kan utlösas av strukturförändrade proteiner.

Källa: Hjärnfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer