Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vår ska det avgöras om det blir en gruva i Bricka, nordväst om Hudiksvall. Hör en sammanfattning av situationen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Slutstriden om Brickagruvan närmar sig: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Ett avgörande om Brickagruvan närmar sig. I vår kommer den kontroversiella och långdragna gruvfrågan att avhandlas i Mark- och miljööverdomstolen, efter tidigare överklagan av lägre instans. Samtidigt pågår en process om vanadinbrytning i den intilliggande Bläckmyran.

Turerna har varit många och långa i frågan om vanadinbrytning i området kring byn Bricka, fyra mil nordväst om Hudiksvall. Sedan Mark- och miljödomstolen gett sitt klartecken till företaget Svenska Vanadin AB i september 2022, har det långsamma maskineriet kring svensk miljörätt tuggat på.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen gjort en tidsplan, som om den håller gör gällande att en ny rättegång tas i april eller i maj i vår.

Klicka på videoklippet ovan om turerna kring gruvbrytning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet