Publik på skidstadion under onsdagen Foto: Malin Zetterberg Lagerkvist

SM i Söderhamn kan slå publikrekord

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan i Söderhamn slår publikrekord. En stor orsak kan vara den lyckade satsningen på gratis busstransport till tävlingarna.

– Det var fantastiskt att se. Var man där fick man en otrolig upplevelse. Jag känner mig som en stolt Söderhamnare. Det värmer verkligen i hjärtat att se det stora intresset. 

Förra året kom det 40 000 besökare totalt till SM-veckan när den arrangerades i Piteå. I år när tävlingarna arrangeras av Söderhamn som är den minsta stad som stått som värd för en SM-vecka kommer det rekordet att slås.

– Det här måste vara ett rekord både som ett enskilt evenemang och som helhet på en dag. Totalt minst 16 000 besökare bara under tisdagen med 8-10 000 på längdskidorna och 8 000 på skotercrossen, säger Sören Calleberg, SM-general.

SM-veckan i Söderhamn

Gratis bussar

Man förväntar sig ännu mer på sprinten ikväll, där arrangören räknar med 12-15 000 besökare. Man har satt in extra gratisbussar och det verkar som att besökarna har hörsammat budskapet om hållbart resande. Det går gratis bussar från Söderhamn till Hällåsen varje dag under veckan.

– Jag tror att vi kommer att slå ett rejält rekord på det totala med antal besökare när det är slut. När det blir helg kommer det strömma hit ännu fler långväga gäster. Det är roligt att det finns en sådan mångfald på sporter och besökarna får en möjlighet att se sporter de inte sett tidigare. Det är det som är charmen med SM-veckan.

Fakta SM-veckan

Den 30 januari–5 februari blir Söderhamn Sveriges absoluta idrottscentrum när svenska mästerskap i runt 20 idrotter avgörs.

Deltagande idrotter:

Bowling

Brottning

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Frisbeesport (ultimate)

Issegling

Jujutsu

Längdskidor

Parallellslalom

Rally (sprint)

Rallycross (sprint)

Rullstolsdans

Rullstolsinnebandy

Skicross

Slalom

Softboll

Stadioncross (snöskoter)

Styrkelyft

X-trial

Källa/läs mer: SM-veckans hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Söderhamn

Mer i ämnet