Foto: Christine Olsson/TT

SMHI varnar – kraftigt snöfall drar in över Gästrikland

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer snön tillbaka. Ett kraftigt snöfall drar nämligen in över länet och Gästrikland under senare delen av torsdagen. SMHI har gått ut med en varning.

– Vi är beredda att påbörja plogningsarbetet utifrån väderläget. Alla våra ordinarie chaufförer, snöröjningsfordon och reservenheter är inkallade, uppger Stefan Erixon, trafikingenjör på Gävle kommun.

Framkomligheten i trafiken väntas försvåras och Stefan Erixon uppmanar Gävleborna att avstå från onödiga resor, inte minst de förare som hunnit byta till sommardäck. 

Enligt SMHI handlar det om ett kraftigt snöfall som kommer till Gästrikland under eftermiddagen på torsdagen. Det kan komma mellan 10 och 20 centimeter snö. Störningar i trafiken kan förekomma på grund av mycket snö och slask på vägarna. Möjligen också ishalka och på vissa håll snödrev.

Den utfärdade varningen gäller fram till fredagsförmiddagen.

Från snö till solsken – SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir förklarar aprilväder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan det komma sig att det snöar, haglar och är plusgrader på en och samma månad? Aprilvädret reds ut här. Foto: TT/SVT

Hur kan vädret påverka mig?

Mycket begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.