Signar Mäkitalo är oroad över att vissa elever på Bromangymnasiet inte hörsammar uppmaningen att stanna hemma och därmed äventyrar sin egen och andras hälsa. Foto: Robin Herzog

Smittskyddsläkaren oroad – eleverna inser inte allvaret med smittan

Publicerad

Efter beskedet om att eleverna måste hålla sig hemma från skolan går nu Gävleborgs smittskyddsläkare ut med en uppmaning om allvaret i situationen.

Kapaciteten för vården att kontakta alla de elever och lärare från Bromangymnasiet som nu ska befinna sig hemma är enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo obefintlig.

– Jag har redan fått rapporter och vi ska nu kontakta några personer och förklara allvarligheten i detta, säger Signar Mäkitalo

Coronaviruset i Gävleborg

Risk för spridning

På Bromangymnasiet fanns det en smittrisk och det var i förebyggande syfte som skolan stängdes efter att en person under en fyradagarsperiod kommit i kontakt med både elever och lärare.

– Det finns ju en risk att ganska många av dem insjuknar och skulle de då inte hålla sig hemma utan gå och hälsa på större grupperingar så får vi ännu mer att hantera, säger Signar Mäkitalo.

Hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berätta mer om riskerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet