Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när prästen smugglar ut person från Migrationsverkets förvar i Gävle. Foto: Polisens förundersökning

Här smugglar prästen ut en person från Migrationsverkets förvar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor, varav den ena är präst, döms för att ha hjälpt en utvisad man att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle. I domen slår Gävle tingsrätt fast att han smugglades ut ur förvaret i en resväska.

I februari förra året besökte kvinnorna förvaret för att hälsa på sin vän som skulle utvisas.

Den ena kvinnan, som hade med sig en resväska på hjul, lämnade det låsta besöksrummet först. En stund senare tillkallade den andra kvinnan personal och uppgav att mannen inte återkommit efter ett toalettbesök. Det visade sig då att han avvikit från förvaret.

Väskan avsevärt tyngre

Övervakningsbilder från platsen visar att resväskan som kvinnan hade med sig var avsevärt tyngre när hon lämnade, jämfört med när hon kom till förvaret. Gävle tingsrätt kan därför slå fast att han smugglades ut ur förvaret i väskan.

Kvinnorna, som själva nekat till brott, döms nu för främjande av flykt. Påföljden för dem båda bestäms till villkorlig dom och de ska betala 22 500 respektive 20 000 kronor i dagsböter.

Se videon när prästen smugglade ut personen från Migrationsverkets förvar i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer