Totalt rör det sig om 2,5 km bana som asfalterats på skidstadion i Hudiksvall. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Nu invigs Hälsinglands första multisportbana i Hudiksvall

Publicerad

Under lördagen invigs Hälsinglands första multisportbana i Hudiksvall. Bakom projektet står skidklubben Hudiksvalls IF, med det är inte bara skidåkare som är välkomna på den nyasfalterade banan.

– Rullskidor, inlines och parasport, typ rollstolar med mera är välkomna, säger Stefan Skalman, ordförande i Hudiksvalls IF.

Multisportbanan är cirka 2,5 kilometer lång och är huvudsakligen byggd på delar av Hudiksvalls befintliga skidstadium.

– Banan är byggd så att man utnyttjar den naturliga terrängen maximalt, men vi har också lite olika slingor i banan. Alltifrån nybörjare till elit kommer att kunna utnyttja anläggningen, säger Lasse ”Blixten” Jonsson, racingansvarig på Hudiksvalls IF.

Säkrare träningsmiljö

Idén med att bygga en asfalterad bana kommer från ungdomar i klubben, som ville ha en säkrare träningsmiljö. Men den asfalterade banan innebär också att skidstadion i framtiden kan nyttjas i betydligt större utsträckning.

– Jag tror att man förlänger säsongen med två månader både på våren och hösten, säger ordförande Stefan Skalman i Hudiksvalls IF.

Rekordsnabbt

Projektet har minst sagt gått snabbt: Från att ha börjat planera i juni 2020 och satt spaden i marken drygt ett år senare, så står nu banan redo att invigas.

Projektet har kostat 5,1 miljoner kronor och finansierats genom bidrag från Allmänna arvsfonden, Iggesunds sociala fond, Hälsinglands sparbank, Hudiksvalls kommun och RF-Sisu Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.