Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bob Hund genomförde för 25 år sedan, mitt under snökaoset, en odödlig spelning på Sjömanskyrkan i Gävle. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Snökaoset 1998 – Johnny Essing från Bob Hund: ”Någon snubblade på ett biltak”

Publicerad

För 25 år sedan, mitt under rasande snökaos och mot alla odds – genomförde Bob Hund en legendarisk spelning på Sjömanskyrkan i Gävle.

– Det är en av de absolut mest klassiska Bob Hund-spelningarna. Vi minns den varje gång vi kommer till Gävle, säger Johnny Essing, gitarrist i bandet.

Det var med nöd och näppe som Bob Hund och deras turnébuss ”Mor” tog sig fram till Sjömanskyrkan.

– Vi körde med halva bussen nere i diket. Vi körde på två hjul som sista fordon in i Gävle innan trafiken stoppades. Bara det var en upplevelse i sig.

Hur skulle du beskriva själva spelningen?

– Jag minns att det var svinkallt ute. Jag tror det gick jättebra. Vi spelade rätt som vanligt. Det är ett sådant minne som är som en liten julsaga nästan – som en dröm alltihop. Det var väldigt mysigt – underbara dagar.

Nu är det fem år kvar, men kan vi räkna med att Bob Hund spelar på Sjömanskyrkan under 30-årsjubileumet?

– Inte omöjligt. Då får vi se hur vi ska genomföra det. Är det ingen snö så får vi skyffla dit snö. Det måste vara likadant som förra gången.

Hör Johnny Essings historia om den legendariska snökaosspelningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.