En före detta lärare i Nordanstig riskerar att bli ev med sin legitimation. Foto: Jessica Gow, TT

Snuskanklagad lärare kan bli av med legitimation: ”Jag är bra i sängen”

Uppdaterad
Publicerad

En före detta lärare i Nordanstig riskerar att bli av med sin legitimation sedan anklagelser om olämpligt beteende riktats emot honom. Enligt vittnesmål ska läraren återkommande ha visat magen och vid ett tillfälle ha sagt ”Fitta, fitta, jag tycker om fittor”. Han ska även ha sagt att en av eleverna ”måste ha vunnit pris i runk-VM” och skämtat om att han själv ”är bra i sängen”.

Det är Skolinspektionen som i ett yrkande till Lärarnas ansvarsnämnd anser att mannen ska fråntas sin lärarlegitimation. Till grund för yrkandet ligger utredningar från två skolor där mannen arbetat. Elever, lärarkollegor och rektorer från de båda skolorna har, oberoende av varandra, lämnat snarlika uppgifter om lärarens beteende.

Skrev olämpliga meddelanden till elever

Mannen ska, enligt utredningarna, ha kontaktat elever på sociala medier, kommenterat deras bilder och lämnat opassande meddelanden. Han ska bland annat ha skrivit ”Var var du idag då snygging? Saknade dig”, till en elev.

Skyller på alkohol

Läraren själv menar att utredningarna till stor del bygger på hörsägen och overifierat skvaller. Han medger dock att hans interaktioner med elever på sociala medier spårat ur – något som han skyller på sitt alkoholmissbruk.

När anklagelserna mot läraren framfördes stängdes han av från sin tjänst – en tjänst som han senare sade upp sig ifrån. Lärarens arbetsgivare har dessutom polisanmält honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningschef Thomas Larsson om varför läraren som skickat sexmeddelanden till elever nu stängs av Foto: Lari Honkanen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.