På torsdagen kallade Socialdemokraterna i Ljusdal till presskonferens för att prata om den senaste tidens händelser kring S-politikern Örjan Fridner som i måndags polisanmäldes efter misstankar om att han har tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.
SVT Nyheter Gävleborg träffade Markus Evensson, gruppledare för Socialdemokraterna i Ljusdal, i samband med presskonferensen. Tidigare under torsdagen meddelade Örjan Fridner (S) att han tar timeout.
Varför har Örjan Fridner valt att ta timeout?
– Timeouten har Örjan begärt att få ta nu under polisens utredning.
Ni hade krismöte igår, varför hade ni det?
– Arbetarekommunens styrelse hade kallat till möte för att gå igenom vad som har hänt de sista dagarna. Vi har kommit fram till att den här polisanmälan är felaktig och därför vill vi vidta åtgärder kring detta.
På vilket sätt menar ni att den är felaktig?
– Det vet vi egentligen inte utan vi vill få det prövat och vi tänker överklaga det här beslutet till förvaltningsrätten.
Av vilken anledning då?
– Kan då en förvaltning polisanmäla en politiker, som i vår mening har gjort helt rätt, och framför allt när den här politikern har vänt sig till kommunen för att göra rätt för sig och frågat: stämmer mina uppgifter?
Ni kommer också att JO-anmäla kommunen, varför då?
– Vi anser att kommunen har gjort fel här genom att man diskriminerar en politiker. I polisanmälan skriver man att det är tolv politiker som inte har lämnat in de här uppgifterna. Man skriver också att det är Örjan Fridner som har kontaktat kommunen för att försöka rätta till om det har begåtts något fel. Och genom att man då nämner endast en av dessa tolv politiker vid namn så anser vi att det är en diskriminering och då har man som myndighet gjort något fel.
Men trots att Markus Evensson (S) är kritiskt till kommunens agerande så välkomnar han en polisutredning.
– Den kommer visa att Örjan Fridner inte har gjort något fel. Men vi anser att en kommun i det här läget inte ska gå till frontalangrepp gentemot förtroendevalda och framför allt inte när den förtroendevalde kontaktar kommunen och säger: jag vill rätta till om det har begåtts något fel, säger Markus Evensson, gruppledare för Socialdemokraterna i Ljusdal.
Detta har hänt
Ljusdals kommun lämnade in en polisanmälan mot Örjan Fridner i måndags efter misstankar om att han kan ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag. Fridner har skickat en skrivelse till Ljusdals kommun där han ber om att få betala tillbaka eventuellt felaktigt utbetalda pengar.
Förutom Örjan Fridner, saknar Ljusdals kommun uppgifter om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) från ytterligare elva politiker Kommunen behöver dessa uppgifter för att kunna beräkna att rätt ersättning för förlorad inkomst betalas ut när personen arbetar i sina politiska uppdrag.