Söderhamn frågar om vaccination vid anställningsintervjun

Publicerad

En femtedel av Sveriges kommuner uppger att de inte anställer ovaccinerad omsorgspersonal, enligt en landsomfattande enkätundersökning som SVT har gjort. Söderhamn är en av dem.

– Vi frågar alltid vid nyanställning om personen är vaccinerad, säger Birgitta Löjdström, verksamhetschef för hemtjänst och hemsjukvård i Söderhamns kommun.

Däremot finns det inget juridiskt stöd för kommuner att kräva att personen som söker anställning bevisar sin vaccinering genom att visa upp ett vaccinationspass.

– Vi kan bara fråga och hoppas att folk är ärliga, säger Birgitta Löjdström.

Var tionde är ovaccinerad

I enkätsvaren framgår också att uppskattningsvis tio procent av de anställda är ovaccinerade. Men man vet inte vilka de är.

Därför har man många försiktighetsrutiner, i början av varje arbetspass ska personalen uppge hur hen känner sig. Vid symptom ska man stanna hemma.

– Sen ska man ha munskydd och visir när man jobbar med sköra människor, säger Birgitta Löjdtröm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.