Bollnäs kommun inför vaccinationskrav för nyanställd personal inom vård och omsorg. Foto: SVT/Mikael Fritzon/TT

Bollnäs kommun inför vaccinationskrav för personal inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu införs vaccinationskrav vid nyanställningar och praktik inom vård och omsorg i Bollnäs kommun. Det har fackliga- och arbetsgivarrepresentanter beslutat. Syftet är främst att skydda brukare och patienter. Vaccinationskravet kommer att börja tillämpas omgående.

För att säkerställa att arbetssökande hos Bollnäs kommun är vaccinerade mot covid-19 behövs ett giltigt vaccinationsbevis från E-hälsomyndigheten visas upp under rekryteringsprocessen. Undantag görs om den arbetssökande på grund av funktionsnedsättning eller religiösa skäl inte kan eller vill vaccinera sig, skriver kommunen på sin hemsida.

Det var under ett möte i går torsdag mellan fackliga- och arbetsgivarrepresentanter som beslutet togs om att införa vaccinationskrav vid nyanställningar och praktik inom vård och omsorg.

Kan inte tvinga anställd personal

Bollnäs kommun har ett arbetsmiljöansvar – det innebär att kommunen ska genomföra riskbedömningar och vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Inom vård och omsorg har kommunen även ett ansvar gentemot brukare och patienter.

Enligt kommunen kan riskbedömningar i enskilda fall leda till att vårdpersonal som inte är vaccinerade inte får arbeta hos enskilda brukare. Som arbetsgivare har kommunen inte rätt att tvinga redan anställd personal att vaccinera sig.

Lyfter fram vikten av vaccination

–  Vi har på olika sätt verkat för att så många medarbetare som möjligt både ska kunna vaccinera sig och välja att göra det i enlighet med den plan som Folkhälsomyndigheten beslutat om. Vi har även i olika forum ökat medarbetarnas kunskaper om vikten av att vaccinera sig, säger Roger Fält, personalchef på Bollnäs kommun, på kommunens sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet