Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Regionerna borde ha planerat för att vaccinera grupperna som vi saknar i hälso- och sjukvården mycket tidigare”, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. Foto: SVT

Vårdförbundet: Vaccineringen av vårdpersonal går för långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna erbjuder inte vårdpersonal den tredje dosen vaccin mot covid-19 tillräckligt snabbt. Det anser Vårdförbundet som varnar för att takten innebär en risk för sjukvården – och samhället. 

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro oroas av att antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna i landet ökar. Det finns väldigt få specialistsjuksköterskor med inriktning på intensivvård, berättar hon.  

– Skulle vi inte vaccinera den personalen och de själva blir sjuka så har vi ingen personal som kan vårda (patienterna), säger Sineva Ribeiro.

Prioriteringsordning

Regionernas plan för vaccination av vårdpersonal har varit för dålig och arbetet går för långsamt, anser Sineva Ribeiro.

– Om det blir en ökad smittspridning och fler inläggningar har vi behov av all personal på plats. Därför tycker jag att regionerna borde ha planerat för att vaccinera de här grupperna som vi saknar i hälso- och sjukvården mycket tidigare, säger hon. 

Personal inom vård och omsorg kan erbjudas en påfyllnadsdos om regionen bedömer att det är möjligt utan att övriga gruppers vaccinering försenas, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för den tredje dosen vaccin mot covid-19.

FHM och SKR i hänvisningskrig

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten som inte vill svara på några frågor om den tredje dosen till vårdpersonal i nuläget. FHM hänvisar till att ansvaret för vaccinationernas genomförande ligger på landets regioner.  

På Sveriges kommuner och regioners intresseorganisation SKR hänvisar man tillbaka till FHM. 

– Det är inte regionerna som sätter prioriteringsordningen utan den sätter Folkhälsomyndigheten, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på SKR. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet