Foto: Gorm Kallestad, TT

Smartare avlopps- och dagvattensystem ska testas i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Målet med projektet som kallas NOAH är bland annat att avlopps- och dagvattensystem i framtiden ska användas och göras om på så sätt att föroreningarna i havet minskar. Det ska uppnås genom digitala simulationer i två och ett halvt års tid.

– Förhoppningen är att styra avloppsnätet så man kan matcha extrema väderhändelser på smarta sätt, säger Ingemar Olofsson, projektledare i Söderhamns kommuns samhällsplaneringsenhet.

Aktörerna är bland annat flera tekniska universitet och vattenbolag från sammanlagt nio Östersjöländer som vill få till effektivare system och färre föroreningar.

Simulationerna som utförs av tekniska universitet ska göra det lättare att samhällsplanera för höga vattenflöden. Och teoretiska modeller för hur man hanterar dagvattenproblematik i en stad ska tas fram.

– Projektet kan ge ett renare Söderhamn och anledningen till att vår kommun är med är att vi vill att det blir renare. Vi vet inte exakt vad vi kommer få ut av det här, men vi hoppas få ner utsläppen till Östersjön, säger Ingemar Olofsson.

Mikroplaster och tungmetaller

Föroreningar som i dag förs ut med avloppsvatten till havet via Söderhamn är bland annat mikroplaster, något som kommunen vill förhindra. Men även dagvattnet för med sig skadliga tungmetaller via bilar. Dagvatten är avrinnande vatten på markytan, som regn eller smältvatten till exempel.

Ambitionen är att simuleringarna ska öppna upp för smarta vattenledningar som minimerar utsläppen till havet.

– I centrala Söderhamn har vi i dag ett kombinerat avlopps- och dagvattensystem så om det regnar mycket fylls avloppsystemet med regnvatten och då får inte avloppsvattnet plats och rinner ut i Söderhamnsfjärden, säger Ingemar Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.