Redan har vattnet lagt delar av Långnäs udde under vatten. Foto: SVT

Varpen i Bollnäs kan stiga med över en meter

Uppdaterad
Publicerad

Fulla vattenmagasin och varmt väder tvingar nu fram ökad framsläppning av vatten från Svegsjön. I sjön Varpen i Bollnäs väntas nivåerna att stiga och vissa fastigheter och hus hotas av översvämning.

År 2000 var förra gången som vattnet steg så mycket i Varpen att hus nära vatten översvämmades och fick fuktskador. Nu befarar räddningstjänsten att samma fastigheter riskerar att drabbas igen när det varnas för högt vattenstånd längs Ljusnan.

På grund av fullt magasin har man börjat tappa 400 kubikmeter vatten per sekund från Svegsjön. Det får effekter nedströms.

Närmaste dygnen avgör

Måns Öhrvall har just tagit över driften av bland annat dansbanan på Långnäs udde i Bollnäs. Han har några nervösa dygn framför sig.

– Det är spänt nu. Dansbanan har varit översvämmad förut och klarat sig ganska bra. Men det kommer att bli skador, säger han till SVT Gävleborg.

En klass 2-varning för höga flöden är utfärdad men prognosen kan ändras. Under de närmaste dygnen räknar räddningstjänsten med att det står klart hur mycket vattnet stiger.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.