Söderhamns kommunchef utreds för vuxenmobbning – sjukskriven kollega slog larm Foto: Patrik Jonsson

Söderhamns kommunchef under utredning – ”kränkande särbehandling”

Uppdaterad
Publicerad

En utredning har inletts mot Söderhamns kommunchef Per Granath, efter att en medarbetare larmat kommunledningen om kränkande särbehandling.

Det är en annan chef i kommunen som i ett personligt brev till kommunchefen slagit larm om en situation som denne upplever som mobbning och kränkande särbehandling och en utomstående konsult ska nu utreda vad som hänt.

Det här var helahälsingland.se först med att berätta under fredagen.

– Efter att personalchef tagit del av brevet så beslutade kommunledningen att det nu ska göras en utredning med hjälp av en oberoende konsult, berättar Hellena Bäck, kommunjurist vid Söderhamns kommun.

Hon tillägger  att man gör det här från kommunens sida för att vara säkra på att man hanterar ärendet på ett korrekt sätt.

Sjukskriven chef slog larm

Avsändaren av brevet är sedan en tid sjukskriven, och hävdar i brevet att sjukskrivningen beror på den behandling som hen utsatts för av kommunchefen. Hen skriver bland annat:

”Att hela tiden bli förminskad, att varken bli tittad eller lyssnad på – är att förminska och förlöjliga”

Hen skriver vidare att: ”Ledarskapet som kommunchefen utövar bygger på misstro, rädsla, omintetgörande, maktmissbruk och allianser med utvalda personer”

Utredningen kring kommunchefen och hans ledarskap ska vara avslutad den 16 oktober.

– Så är det, en utredning pågår och innan den är klar har jag inga kommentarer då det här är ett personalärende, säger Per Granath till SVT Nyheter Gävleborg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Kränkande särbehandling och mobbning

Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön är sund och säker, att kränkande särbehandling förebyggs och att drabbade tas om hand.

Med kränkande särbehandling avses handlingar som upplevs som kränkande av den eller de som utsätts för dem. Handlingarna upplevs ofta som obegripliga och orättvisa.

Handlingarna kan medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Det är värre om det upprepas och pågår under en längre tid. I värsta fall kan det utvecklas till mobbning.

Källa: Arbetsiljoverket

https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/psykisk-ohalsa-stress-hot-och-vald/mobbning/#1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.