Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommarlov efter kort vårtermin för ukrainska elever i Ockelbo Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Sommarlov efter kort vårtermin för ukrainska elever i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

När SVT besöker Gäveränge skola i Ockelbo dagen innan sommarlovet övas det för fullt på Idas sommarvisa, även bland eleverna i den så kallade slussen där nio av de tolv eleverna har flytt från kriget i Ukraina.

– Vi har haft god hjälp av språkstöd, säger läraren Linda Lingwall angående hur det varit att ta emot eleverna från Ukraina.

Julia Shestak var, tillsammans med delar av sin familj, bland de första flyktingarna som kom till Sverige och den lilla byn Gammelboning. När Gäveränge-klassen under terminens fyra sista veckor utökades med de ukrainska eleverna blev Julia Shestak en viktig språkresurs. Terminen blev förstås kort.

– Ja men så funkar det i Sverige, här är det mycket planering. Det kunde inte vi göra, kriget kom som en överraskning för oss, säger Julia Shestak.

Även om det bara blev en fyraveckorstermin så uppskattar både hon och de ukrainska skolbarnen tiden i skolan. Samtidigt råder stor osäkerhet om hur det ska bli när höstterminen startar.

– Om det är litet lugnare kanske jag kan återvända till Kiev men jag vet inte, säger Julia Shestak.

I klippet är vi med när eleverna i ”slussen” tränar inför skolavslutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet